Menu

Hierdoor kan het komen dat u jeuk krijgt in uw tuin

In de zomer is de tuin de plek om uren achter elkaar in te verblijven. Wanneer je graag veel tijd doorbrengt in de tuin is het wel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je zorgt voor voldoende schaduw. Daarnaast is het ook prettig als je weet wat je moet doen wanneer je te make krijgt met een tekenbeet.

Jeuk in de tuin kan verschillende oorzaken hebben

Wellicht ken je het wel, je zit al uren in de tuin en opeen krijg je extreem last van jeuk. Je weet zeker dat het niet gaat om een muggenbult en wilt toch graag weten wat er aan de hand is. Op het moment dat je extreem last krijgt van jeuk, dan kan het zijn dat je last hebt van de processierups, maar daarnaast ook van teken. 

Jeuk door de processierups is erg vervelend

Wanneer er een haartje van de eikenprocessierups op je lichaam valt dan kan het zijn dat je daardoor extreem last krijgt van jeuk. In dat geval is het belangrijk dat je niet gaat wrijven of krabben. Daarnaast is het ook belangrijk dat je probeert om de haren van de eikenprocessierups van je lichaam af te krijgen. Een methode die hierbij kan helpen is door het van je lichaam te halen met een stukje plakband. Mocht de jeuk en pijn niet weg gaan, dan kan het ook helpen om de huid met lauw water af te spoelen. Daarna is het verstandig om bij bijvoorbeeld de kruidvat een prettig zalfje te halen. De eikenprocessierups actief bestrijden is overigens erg lastig. Probeer daarom vooral op te letten waar je loopt. 

Een tekenbeet kan ook voor veel jeuk zorgen

Niet alleen een eikenprocessierups kan voor vervelende klachten zorgen. Een teek kan namelijk ook voor ernstige klachten zorgen. Zo kan een teek er na verloop van tijd voor zorgen dat je de ziekte van lyme krijgt. Het is daarom van groot belang dat je hem op tijd ontdekt. In sommige gevallen is jeuk een goede indicatie van een tekenbeet. Kijk daarom altijd naar de plek waar je jeuk hebt. Mocht het inderdaad gaan om een tekenbeet, dan is het belangrijk dat je hem op de juiste manier verwijdert. Zorg ervoor dat de ook de kop van de teek je lichaam verlaat. Het is belangrijk dat je de teek binnen 24 uur verwijderd. 

Een plek waar je een grote kans loopt om gebeten te worden door een teek is in het bos. Het wordt daarom sterk aan te raden om altijd na een boswandeling een controleronde te doen. Kijk bij jezelf ( en je partner) of er geen teken op het lichaam zitten. Mocht dit wel het geval zijn, dan ben je er in ieder geval op tijd bij. Zorg er overigens ook voor dat je altijd een tekenbeet setje thuis hebt liggen. Daarmee verklein je de tijdsduur dat het beestje op je zit/heeft gezeten.